Цінні інсайти Global Education and Skills Forum 2018 у Дубаї

02.04.2018
Цінні інсайти Global Education and Skills Forum 2018 у Дубаї

17-18 березня 2018 у Дубаї, ОАЕ, відбулася одна з наймасштабніших подій у світі освіти - Global Education and Skills Forum 2018.

Цього року GESF проходив вже в шостий раз, і в фокус для його учасників і спікерів знову потрапили проблеми освіти, рівності та зайнятості для всіх.

Традиційно на подію з'їжджаються світові лідери державного, приватного і соціального секторів, фінансисти, підприємці, громадські діячі, керівники бізнесів різного масштабу, філантропи, вчителі, шкільні лідери, реформатори різних сфер. Про Global Education and Skills Forum пишуть такі впливові ЗМІ, як The Times, Washington Post, The New York Times, Forbes, і Huffington Post та інші.

Global Education and Skills Forum 2018 об'єднав понад 2800 делегатів, 290 спікерів, і зібрав 25 лідерів державного значення і міністрів освіти.

Під час форуму традиційно пройшла церемонія нагородження кращих вчителів - лауреатів престижної премії Global Teacher Prize, яка відзначає найбільш видатні педагогічні досягнення та інновації вчителів з усього світу.

Global Teacher Prize вважають своєрідним аналогом Нобелівської премії для вчителів. Ця нагорода вручається щорічно за вагомий внесок у професію вчителя і на даний момент складає $ 1 млн.

Кілька переможців минулих років:

2015 - Ненсі Етвелл, США. Проект - навчання дітей літературі в іноваційній формі воркшопів .

2016 - Ханан аль-Харуб, Палестина. Проект - методики навчання дітей, травмованих в результаті насильства.

2017 - Меггі МакДоннел, Канада. Проект - вирішення проблеми підліткового суїциду.

У 2016 році в ТОП-50 Global Teacher Prize вже потрапляла українка: Анна Дудич з Кропивницького запропонувала створювати портативні переносні STEM-лабораторії для доступу малокомплектних і недостатньо оснащених шкіл до нових методик навчання.

Переможницею Global Teacher Prize 2018 стала британка Андрія Зафіраку, яка вивчила 35 мов, щоб створити для своїх учнів, серед яких чимало мігрантів, комфортну атмосферу в школі. Андрія викладає в Alperton Community School в передмісті Лондона, яку відвідує багато дітей з малозабезпечених сімей, і її місією є допомога учням не тільки в навчанні, але і в подальшій інтеграції в доросле життя.

Вікторія Євтушенко, Директор з розвитку бізнесу НАВІГАТОР, відвідала Global Education and Skills Forum 2018 з робочим візитом і ділиться найціннішими інсайтами, отриманими на форумі.

Нова хвиля технологій ближче, ніж ми думаємо

Одним з найважливіших ключових моментів форуму стала зростаюча роль технологій в освіті. Не можна заперечувати роль VR / AR, робототехніки та штучного інтелекту в зміні освітнього процесу і не можна недооцінювати їх потенціал для корінних змін в освіті на всіх рівнях.

Світ не вкладає достатньо коштів у освіту

Світові лідери на форумі настійно закликали міжнародне співтовариство приділяти першочергову увагу партнерським відносинам з країнами, що розвиваються, і звернути увагу на необхідність збільшення фінансування освітньої сфери.

Існує ризик того, що деякі країни відстають від світових тенденцій освіти

Експерти і політичні лідери з країн з економікою, що розвивається в Південній Америці, Індії, Африці, на Близькому Сході і в Північній Африці говорили про стан освіти в своїх країнах. Деякі попереджали, що нові технології і автоматизація швидко змінюють ринок праці і країни що розвиваються повинні вкладати кошти в освіту і навички, щоб жителі цих країн могли залишатися конкурентними на глобальному ринку праці в світі 2030 року.

Необхідні навички змінюються

Доповідачі зі сфери освіти звертали увагу на необхідність розвитку так званих «людських навичок» ( "human skills") і важливість відображення цього в навчальних програмах. У мінливому світі дуже важливими стають такі навички та вміння, як критичне мислення, вміння вирішувати проблеми, співпрацювати і працювати в команді, творчість і здатність співчувати.

Освіта може допомагати

На форумі можна було почути безліч надихаючих історій про незвичайних людей, яким освіта допомогла  подолати неймовірні труднощі в житті і кардинально його змінити. Освіта може допомогти не тільки отримати шанс на більш повноцінне життя, а й відновити життя, зруйноване насильством.

Не оминули увагою на GESF 2018 і тему насильства: вчителі з зон військових конфліктів виступили із закликом до урядів щодо забезпечення безпеки шкіл, а троє учасників шкільної стрілянини в штаті Флорида-Паркленд поділилися своїм досвідом і думками про неприпустимість повторення подібного.

«GESF 2018 поставив найвищу планку і визначив найважливіші вектори, яким ми маємо слідувати, щоб у 2030 року комфортно відчувати себе в глобальному світі. І ключова роль в цій трансформації відводиться освіті, як способу допомогти не тільки отримати знання, а й в більш широкому сенсі - сформувати бачення і цінності, які необхідні для успішної адаптації в мінливому світі. Важливо, щоб і в Україні якомога більше освітян на всіх рівнях мали доступ до цих передових підходів і могли застосовувати їх. Концепція НУШ, яка зараз впроваджується в початковій школі, націлена саме на те, щоб навчити дітей використовувати на практиці отримані знання, і мені радісно усвідомлювати, що в Україні вже відбуваються такі серйозні зміни». - Резюмує Вікторія Євтушенко, Директор з розвитку бізнесу НАВІГАТОР.

Наступний Global Education and Skills Forum пройде 22-24 березня 2019 в Дубаї.